Op deze afbeelding is te zien hoe de groep zich klaarmaakt om te gaan klimmen in het klimpark tijdens het zomerkamp Breinspoken.
12-18

'Een soort van Expeditie Robinson.'

6 november 2023

Matteo (15 jaar) schreef voor het vak Nederlands een column over het zomerkamp Breinspoken. Zijn vader heeft de ziekte van Alzheimer.

Breinspoken Zomerkamp

Deze zomer had ik een kamp in Zeeland. Een kamp met zes tenten aan het Veerse Meer bij een outdoor organisatie die Kanoa heet. Wat dit kamp echt heel bijzonder maakte? Nou, het is voor kinderen die een vader of moeder hebben met dementie. Het kamp werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd door het Alzheimer Centrum Amsterdam. Dit kamp was voor mij en de meeste mensen de tweede keer, maar voor een paar gezinnen was dit pas de eerste keer bij dit kamp. Het kamp is gratis en wordt gesponsord door veel verschillende organisaties.

Met 11 gezinnen met kinderen tot 18 jaar en hun ouders gingen we op pad. We deden allemaal leuke activiteiten zoals klimmen in een klimpark door de bomen heen, kanoën in de rivier de Piet, boogschieten, een soort van Expeditie Robinson en in de nacht kijken naar de mooie sterren in de lucht, maar er was ook aandacht voor de moeilijke dingen die iedereen meemaakt. Er was ook een podcast-workshop! Ook was er een super gezellige bonte avond met als thema superhelden die ik ging presenteren.

Samen met een paar andere kinderen kreeg ik de kans om vragen te beantwoorden tijdens de opname van een podcast over dementie die Hersenhelden heet. We deelden onze ervaringen en gevoelens.

Dit kamp heeft me veel geleerd. Niet alleen over de ziekte waarmee mijn vader worstelt, maar ook over anderen die hetzelfde doormaken. Ik voelde hier dat ik niet de enige ben die zulke dingen meemaakt.

Waarom vind ik dit kamp zo belangrijk? Omdat het de kinderen laat voelen dat ze niet alleen zijn in deze strijd. De organisatie vindt de kinderen het belangrijkst, wat echt top is. Vaak wordt er vooral aan ouders gedacht, maar wij, de kinderen, hebben hier ook vaak heel erg veel last van. Het voelt heel fijn als mensen zien dat ook wij er zijn en dat onze stemmen gehoord worden.

Op donderdag 21 september was de wereld Alzheimer dag. Het is mijn wens dat iedereen die een vriend of vriendin kent met een ouder die deze ziekte heeft, wat extra aandacht aan hun geeft. Zodat ze weten dat zij er ook zijn en zich niet helemaal alleen op de wereld op de wereld voelen want ze voelen zichzelf al rot genoeg door hun lastige situatie.

Nieuwsgierig naar de podcast waar Matteo aan mee heeft gewerkt? Beluister hem via Spotify.

 

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.