Contact met anderen

Herken je het idee dat jij de enige bent met een ouder met jong dementie? Echt waar, je bent niet alleen. Hier lees je er meer over.

Je hoeft het niet alleen te doen

Het is normaal is om van alles te denken en voelen als je vader of moeder ziek is. Maar het is ook heel belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Er zijn andere kinderen en jongeren die hetzelfde meemaken. Je kunt steun vinden bij elkaar, want zij begrijpen wat je doormaakt. Er is zelfs een jaarlijks zomerkamp waar kinderen en jongeren zoals jij elkaar op een leuke manier ontmoeten.

youtube thumbnail

Dementie verandert jouw leven

Dementie raakt jullie hele gezin en verandert je leven. Het kan betekenen dat je minder tijd hebt voor andere dingen die je leuk vindt. Dat kun je missen, en je kunt je alleen voelen.

Het is belangrijk om te weten dat het oké is om jouw gevoelens hierover te uiten. En dat het goed is om hulp te vragen als je dat nodig hebt.

Heb je nog een opa en oma? Ook zij worden geraakt door de ziekte bij jullie in huis. Ze kunnen helpen waar ze kunnen, en vaak kunnen ze heel goed luisteren. Ook naar jou.

Het vertellen aan je vrienden

Het kan lastig zijn om met vrienden en vriendinnen over de ziekte van je vader of moeder te praten. Misschien ben je bang dat ze je niet begrijpen of je niet geloven, je zielig vinden of je anders gaan behandelen. Vertel je vrienden en vriendinnen wat er aan de hand is en leg daarbij uit hoe je je voelt. Want echte vrienden die dat weten, kunnen je proberen te steunen op momenten dat jij dat nodig hebt.

Met je ouders praten

Met je vader en moeder over de ziekte te praten is niet altijd even makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn dat je ze verdrietig maakt of dat ze je niet begrijpen. Weet dat ook je vader en moeder, net als jij, met hun emoties en gevoelens worstelen.

Misschien weten zij ook niet altijd hoe ze erover moeten praten. Jij kunt het gesprek beginnen door bijvoorbeeld rustig te vragen hoe het met ze gaat. Je kunt dan langzaam verder praten over de ziekte en hoe jullie samen kunnen omgaan met alle veranderingen. Praten kan helpen om alles beter te begrijpen, te verwerken en ermee te leren leven.

Vind je het lastig? Probeer dan bijvoorbeeld eens om een geschikt moment te kiezen voor het gesprek. Een rustig moment wanneer er niet te veel afleiding is, zoals tijdens een wandeling of een stil moment thuis.

Probeer tijdens het gesprek zo open en eerlijk mogelijk te zijn en stel vragen als je iets niet begrijpt.

Het leven gaat ook door

Je vader of je moeder is ziek en dat is natuurlijk heel erg. Maar ondertussen ga je gewoon naar school, naar je vrienden en vriendinnen en naar je sporttraining of muziekles. Kortom: je bent er niet de hele tijd mee bezig. En zo hoort het ook. Je mag gewoon plezier hebben, boos zijn op je vader of moeder, ruzie maken met je broertje(s) of zusje(s) en even tijd voor jezelf claimen.

Dat je een zieke vader of moeder hebt, betekent niet dat jij een andere persoon moet worden. Jij bent wie je bent en wat er ook gebeurt, je vader en moeder willen het liefst dat jij jezelf blijft.

Dus, ook al ben je misschien bezorgd over hoe het thuis gaat als jij er niet bent, leef je eigen leven!

Vind je het toch lastiger dan je dacht, stuur mij dan gewoon een mailtje.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.