Diagnose en behandeling van dementie

Hoe weet je nu zeker dat je vader of moeder dementie heeft? En is er dan helemaal geen behandeling? Mijn antwoorden lees je hier.

Zeker weten dat het dementie is

Je krijgt niet zomaar te horen dat je dementie hebt. Dementie is bij iemand jonger dan 65 jaar moeilijk te ontdekken. Het is namelijk niet het eerste waar artsen aan denken bij jonge mensen. De kans bestaat dat je vader of moeder eerst allerlei andere diagnoses heeft gehad.

Waarschijnlijk is je vader of moeder uiteindelijk in een speciaal centrum onderzocht. Bijvoorbeeld het Alzheimercentrum Amsterdam. Daar werken allemaal specialisten op het gebied van dementie.

Scans en andere onderzoeken

Je ouders zijn een hele dag in het centrum geweest voor alle verschillende onderzoeken. Er zijn testen gedaan en scans gemaakt van de hersenen. Het bloed is onderzocht en je ouders hebben gesprekken gehad. Al met al een pittige dag voor allebei.

Soms kunnen artsen op hersenscans zien dat het dementie is. Vaak is het nog niet goed te zien of niet helemaal zeker. Ook de testen geven niet altijd meteen duidelijkheid. De specialisten leggen alle onderzoeken naast elkaar. Ze bekijken dan ook of het echt niet iets anders kan zijn. En zo komen ze tot de diagnose dementie.

Behandeling dementie

Dementie kun je niet genezen. Over de hele wereld wordt veel onderzoek gedaan naar dementie. Hersenen zijn het meest ingewikkelde deel van de mens. Het onderzoek is daardoor ook ingewikkeld. Maar, we weten steeds een beetje meer. Ooit wordt een middel gevonden om dementie te stoppen!

Ondertussen zijn er echt wel dingen die helpen om te leven met dementie.

Pillen slikken

Voor sommige gevolgen van dementie bestaan medicijnen. Voor slecht slapen, bijvoorbeeld. Maar ook om rustiger te worden, niet zo agressief te zijn of somber. Dit zijn zware medicijnen en die mag je vader of moeder niet zomaar nemen. Je ouders moeten er toestemming voor geven en een arts moet het begeleiden.

Er zijn ook medicijnen die de ziekte een beetje tegenhouden. Echt maar een klein beetje en lang niet bij iedereen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je vader of moeder zich iets beter kan concentreren en wat wakkerder is. Maar het is nooit helemaal goed. Helaas.

Beste medicijn is gezond blijven

Het beste medicijn bij dementie is gezond en fit blijven. Gezond eten en drinken, en blijven bewegen. Iedere dag zeker een uur naar buiten, dat is goed. Je vader of moeder kan daardoor beter slapen, is minder onrustig en vaak ook minder boos of verdrietig.

Jij kunt je vader of moeder helpen om fit te blijven. Je kunt samen wandelen of fietsen naar de supermarkt. Samen de hond uitlaten, of die van de buren. Een rondje hardlopen. En als het lukt, kun je samen nog een potje tennissen of voetballen. Al is het maar een potje van 10 minuten.

 

Is deze uitleg duidelijk? Als je nog vragen hebt, stuur mij dan gerust een mailtje.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.