Veranderingen in jullie gezin

Er verandert van alles thuis, maar jullie blijven een gezin met voor iedereen een plek. Ik leg je uit wat ik bedoel aan de hand van een puzzel.

De puzzel van jullie gezin

Jullie gezin kun je als een puzzel zien, waarbij ieder familielid een puzzelstukje is. Jij bent dus jouw eigen unieke puzzelstukje in het gezin. Wanneer één puzzelstukje verandert, heeft dit invloed op alle andere stukjes.

De puzzel opnieuw leggen

Het puzzelstukje van je vader of moeder met dementie is veranderd. Hierdoor klopt de puzzel niet meer. Het gevolg is dat jij, en eventuele broers, zussen, je gezonde ouder en grootouders moeten veranderen om de puzzel weer te kunnen laten passen. Hierdoor krijg je misschien andere verantwoordelijkheden zoals soms een uurtje oppassen. Het kan ook zijn dat je je zieke ouder op bepaalde manieren moet helpen, bijvoorbeeld met boodschappen doen. Het is belangrijk dat die taken niet te zwaar voor je zijn. Je bent natuurlijk nog niet volwassen, hebt vast huiswerk te doen en je wilt natuurlijk nog gewoon afspreken met vrienden!

Alles verandert dus. Maar ook al kan je vader of moeder niet alles meer zoals vroeger, jij kunt nooit de plaats van je vader of moeder innemen. Je kunt dus nooit het puzzelstukje van je vader of moeder worden.

Dit alles is niet makkelijk. Het is logisch dat je je soms verward, overweldigd of boos voelt.

Samenwerken helpt

Samenwerken is de beste manier om de puzzel weer gelegd te krijgen. Het zou niet eerlijk zijn om van je gezonde ouder te verwachten dat hij of zij alles alleen doet. Hij of zij kan niet alleen zorgen dat de puzzel weer past. Het is oké dat jij en andere familieleden je zieke ouder helpen, zolang het op een manier gebeurt die bij jou en je leeftijd past.

Je mag gewoon jongere zijn

Die nieuwe puzzel kan betekenen dat jij soms meer verantwoordelijkheden hebt dan andere kinderen van jouw leeftijd, zowel thuis als op school. Dat kan soms moeilijk zijn. Je wilt namelijk gewoon jongere zijn, en dat heb je ook nodig. Het is daarom belangrijk om te praten over je gevoelens en zorgen. Doe dat zowel met je familie als met mensen buiten je gezin zoals vrienden, leraren of een iemand die je vertrouwt. Ze kunnen je steunen en je helpen om te gaan met de veranderingen die je tegenkomt.

Dit kun jij doen

  • Helpen bij dagelijkse taken
    Denk bijvoorbeeld aan tafeldekken, afruimen, de vaatwasser in- of uitladen, kleine boodschappen doen of je eigen kamer opruimen. Deze taken kunnen de gezonde ouder ontlasten en ervoor zorgen dat het huis opgeruimd blijft.

  • Gezellige dingen doen
    Plan samen met je beide ouders leuke activiteiten. Die hoeven niet ingewikkeld te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een spelletjesavond, samen koken of bakken, een wandeling maken, knutselen of naar een park gaan. Deze activiteiten kunnen zorgen voor gezelligheid, plezier en mooie herinneringen.

  • Helpen herinneren
    Je kunt helpen om herinneringen levendig te houden. Dit kan bijvoorbeeld door fotoalbums samen door te bladeren, oude verhalen te vertellen of samen naar favoriete films te kijken of muziek te luisteren. Het delen van positieve herinneringen kan een sterke band scheppen.

  • Schooltaken en huiswerk
    Het kan zijn dat je van je ouders minder hulp krijgt bij je huiswerk. Je gezonde ouder heeft minder tijd en je zieke ouder kan het niet meer. Hierdoor krijg jij meer verantwoordelijkheid als het gaat om je schooltaken. Probeer een planning te maken zodat je je taken goed kunt organiseren en ze op tijd kunt afronden. Als je moeite hebt met bepaalde vakken kun je om hulp vragen aan leraren of oudere broers of zussen.

  • Emotionele steun
    Het is belangrijk om er te zijn voor je ouder met dementie, maar vergeet niet dat ook jij steun nodig hebt. Zoek mensen buiten het gezin met wie je kunt praten over je gevoelens en ervaringen. Denk aan vrienden, leraren of iemand die je vertrouwt. Soms kan het delen van je zorgen en angsten al enorm opluchten. En misschien kom je erachter dat andere kinderen thuis ook meer doen of meer zorgen hebben dan je denkt.

  • Zorg voor jezelf
    Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen. Neem tijd voor ontspanning en blijf dingen doen die jij leuk vindt. Blijf ook goed eten, voldoende slapen en regelmatig bewegen. Op die manier kun je energiek en veerkrachtig blijven, zodat jij het thuis ook goed vol kunt houden.

Trots op jullie gezin

Elke familie is anders en gaat anders met de ziekte om. Onthoud dat het normaal is om je soms overweldigd te voelen door de veranderingen en de verantwoordelijkheden.

Praat met je ouders en bespreek wat haalbaar is en wat jij prettig vindt om te doen. Zoek steun bij anderen, praat over je gevoelens en zorg goed voor jezelf.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.