Wat kun je verwachten?

Wat kun je verwachten? Dementie verloopt echt bij iedereen anders. Ik vertel je hier wat je ongeveer kunt verwachten.

Het begin van dementie

Voor alle soorten dementie geldt dat in het begin de veranderingen nog niet zo duidelijk zijn. Je vader of moeder reageert anders, doet vreemd, is misschien vergeetachtig of in de war. Je merkt dat er iets niet goed is, maar weet nog niet goed wat. Als duidelijk is dat je vader of moeder dementie heeft, leer je de veranderingen steeds beter herkennen. Dan leer je ook dat deze door de dementie komen.

Bij 'Veranderingen bij dementie' lees je meer over wat er allemaal kan veranderen. Kijk maar wat jij herkent bij jouw vader of moeder.

Thuiswonen met dementie

Nu is het duidelijk dat je vader of moeder dementie heeft. De veranderingen herken je sneller en ze worden steeds een beetje erger. Je leert beter hoe je ermee om kunt gaan, ook al is het soms nog best moeilijk. Nu weet je waardoor het komt en dat het niet aan jou ligt.

Hulp van iedereen

Je gezonde ouder kan niet alles alleen doen. En je vader of moeder met dementie heeft wel steeds meer hulp en begeleiding nodig. Steeds meer vreemde mensen zullen thuis rondlopen. In het begin misschien meer familie, buren en vrienden. Later komen mensen van de thuiszorg om te helpen. Dat kan best even wennen zijn.

Als kind kun jij ook iets doen. Dat hoeft echt niet altijd of de hele dag door. En het hoeft ook niet zwaar of ingewikkeld te zijn. Soms is het genoeg om samen boodschappen te doen. Soms is het genoeg als jij even de afwasmachine vult. Samen met je gezonde ouder en je broers en zussen kunnen jullie taken in huis verdelen. Op deze manier helpt iedereen mee en vormen jullie steeds meer een team. Een team dat samen leeft met de ziekte.

Als het thuis niet meer gaat

Bijna bij iedereen met dementie komt het moment dat het thuis niet meer gaat. Bij jouw vader of moeder kan dat moment ook komen. De zorg voor je zieke ouder wordt te zwaar en vraagt te veel van je andere ouder en van jullie als gezin.

Dat kan omdat je vader of moeder ook lichamelijk steeds meer problemen krijgt. Misschien vaker valt, de plas niet meer op kan houden en hulp nodig heeft bij eten en drinken.

Het kan ook omdat het gedrag zo erg is veranderd dat je vader of moeder geen moment meer alleen kan zijn. Of steeds zo boos wordt dat het thuis nooit meer echt gezellig is.

Voor niemand is dit fijn. Iedereen doet zijn best, maar het gaat gewoon niet meer.

Ook al is het nodig, het verhuizen van je vader of moeder is niet leuk. Je wordt er misschien verdrietig van, maar je kunt je ook opgelucht voelen. Het betekent in ieder geval niet dat het zorgen voor je zieke vader of moeder is mislukt. Iedereen heeft zijn of haar best gedaan. Niemand hoeft zich schuldig te voelen.

Geen zin om op bezoek te gaan

Woont je vader of moeder in een verpleeghuis, dan kun je best weleens geen zin hebben om daarheen te gaan. Waarom je dat niet wilt, is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je je zieke ouder niet vergeet. Wat daarbij kan helpen, zijn herinneringen. Leuke, lieve, vrolijke en mooie herinneringen die jij kunt bewaren.

Als je vader of moeder doodgaat

Eigenlijk wil niemand het hier over hebben, maar doodgaan hoort ook bij dementie. Je vader of moeder gaat dood door de ziekte dementie. Als je vader of moeder al lang ziek is en erg zwak is geworden, kan ook een andere ziekte de kop opsteken. Deze ziekte kan dan fataal zijn voor je vader of moeder.

Jij bent hoe dan ook te jong om je vader of moeder te verliezen. Het is niet normaal dat jij dit nu al mee moet maken. Wat wel normaal is, is dat je je bang, boos en verdrietig, en soms misschien heel alleen voelt.

Alles wat je voelt en denkt mag er zijn. Je hoeft je nergens voor te schamen. Hopelijk heb je lieve familie en vrienden om je heen. Praat gerust veel over je vader of moeder en vertel over de herinneringen die jij bewaart.

Soms heb je behoefte aan iemand die er alleen voor jou is. Iemand die luistert en snapt hoe jij je voelt. Geef dit aan bij je ouder die er nog is, de huisarts of je mentor. Zij kunnen een geschikt iemand voor jou zoeken.

Heb jij herinneringen? Wil je ze delen?

Als je jouw mooiste herinnering mailt, plaats ik deze misschien wel op de website. Jouw ervaring kan anderen helpen of inspireren.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.