Contact met anderen

Herken je het idee dat jij de enige bent met een ouder met jong dementie? Echt waar, je bent niet alleen. Hier lees je er meer over.

Je hoeft het niet alleen te doen

Het is normaal om van alles te voelen en denken als je vader of moeder ziek is. Het is ook normaal om niets te voelen of niet te weten wat je voelt. En het is ook normaal om te denken dat je de enige bent. Alleen is dat niet waar!

Er zijn andere kinderen die hetzelfde meemaken als jij. Zij begrijpen zonder woorden wat jij doormaakt. Dat is fijn, dat troost en maakt je sterker. Er is zelfs een jaarlijks zomerkamp waar kinderen zoals jij elkaar op een leuke manier ontmoeten.

youtube thumbnail

Ook voor jou is er hulp

Je hoeft het dus niet alleen te doen. Het is belangrijk dat je dat onthoudt. Heb je familie waar jij je fijn bij voelt? Bijvoorbeeld een opa, oma of toffe tante? Zij kunnen helpen waar ze kunnen, en vaak kunnen ze heel goed luisteren. Ook naar jou.



Je kunt ook praten met iemand anders die je vertrouwt. Iemand op school of je sporttrainer. Zit je echt in de knoop, dan is er ook professionele hulp voor jou.

Het is echt oké om hulp te vragen. Blijf dus niet zitten met je nare gedachten of verdriet.

Stel je vragen aan de dokter

Wat je ook zou kunnen doen, is samen met iemand, of alleen, naar de dokter van je vader of moeder gaan. Daar kun je al jouw vragen stellen. Dit kan je soms helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is en wat je kan verwachten. De dokter vindt het echt niet raar als jij om een afspraak vraagt.

Het vertellen aan je vrienden

Niet iedereen hoeft te weten wat er met je vader of moeder aan de hand is, maar dit kan soms wel fijn zijn.

Misschien ben je bang dat ze je niet begrijpen of je zielig gaan vinden. Daarom is het goed om met je ouders te kijken wie je het wilt vertellen en hoe je dat kunt doen. Onthoud dat je je nergens voor hoeft te schamen, ook niet voor wat je denkt of voelt. Je echte vrienden zullen luisteren.

Je wilt gewoon normaal zijn

Jouw leven is ook gewoon naar school gaan, sporten, gamen en afspreken met vrienden. Dat verandert niet. Misschien maak je je zorgen om je zieke ouder. Maar je hoeft echt niet de hele tijd met de ziekte bezig te zijn. Je lacht, maakt TikTok-filmpjes en soms ook gewoon ruzie met je ouders. Allemaal heel normaal!

Vind je het toch lastiger dan je dacht, stuur mij dan gewoon een mailtje.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.