Wat is dementie?

Je vader of moeder heeft dementie. Wat dat nu eigenlijk is, leg ik je hier uit.

Dementie is een ziekte die in de hersenen zit. Je hebt veel verschillende soorten, wel 50. Jouw vader of moeder is jonger dan 65 jaar. Daarom heb je grote kans dat het bij jullie gaat om een van deze soorten:

Alle soorten dementie doen hetzelfde. Ze maken de hersenen stuk. Hoe zit dat?

Zo werken gezonde hersenen

Hersenen zorgen ervoor dat je kan zien, ruiken en voelen. Ze laten je bewegen, praten en zingen. En hersenen zorgen dat je dingen onthoudt en leert hoe je je moet gedragen. Zelfs iets automatisch als ademhalen wordt door je hersenen aangestuurd. Je hersenen zorgen dat jij alles kan wat je als mens kunt.

Gezonde hersenen doen dit door het sturen van een soort berichtjes. Die berichtjes gaan kriskras door je hele lijf. Ze bereiken de juiste plek in je hersenen (de hersencellen) via verbindingen. Zie het voor je als dunne draadjes tussen hersencellen. Berichtjes worden non-stop verstuurd via die draadjes, ook als je slaapt.

Zo werken hersenen met dementie

Bij dementie gaat het mis in die hersencellen en die verbindingen. De hersencellen gaan stuk. De verbindingen, die dunne draadjes, kunnen ook stuk gaan. Door die kapotte verbindingen en hersencellen komen berichtjes niet meer aan of ze worden helemaal niet verstuurd. Er ontstaan een soort gaten in de hersenen.

Hersenen met dementie laten je niet meer goed bewegen en praten. Ze weten niet meer wat je voelt en hoe je je moet gedragen.

youtube thumbnail

Dementie bij jouw vader of moeder

Langzaam maar zeker gaan bij jouw vader of moeder die verbindingen en hersencellen stuk. En daardoor verandert je vader of moeder. Thuis wordt het anders.

  • Geen knuffel krijgen als jij verdrietig bent.

  • Samen voetballen of even stoeien gaat moeilijker.

  • Ineens zijn de hele koektrommel én de snoeptrommel leeg.

Bij iedereen gaat het anders. Dat heeft te maken met waar als eerste in de hersenen de boel stuk gaat. Welke veranderingen zie jij bij je vader of moeder?

Is deze uitleg duidelijk? Als je nog vragen hebt, stuur mij dan gerust een mailtje.

Liever een video kijken?

Soms is het fijner om even een video te kijken over wat dementie is. Hier staat de video die is gemaakt voor jonge kinderen.

youtube thumbnail

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.