Wat kun je verwachten?

Hoe gaat het nu verder? Dementie verloopt echt bij iedereen anders. Ik vertel je hier wat je ongeveer kunt verwachten.

Het begin van dementie

Voor alle soorten dementie geldt dat in het begin de veranderingen nog niet zo duidelijk zijn. Je vader of moeder reageert vreemd en doet anders dan normaal. Misschien is hij of zij vergeetachtig of in de war. Je merkt dat er iets niet goed is, maar je weet nog niet goed wat er aan de hand is.

Op een gegeven moment is het duidelijk dat je vader of moeder dementie heeft. De dokter heeft dit ook duidelijk gemaakt. Je ziet dan de veranderingen steeds beter en eerder. Je leert ook dat ze door de dementie komen en dat jij er niets aan kunt doen.

Kijk maar eens bij ‘Veranderingen bij dementie’ welke veranderingen jij herkent bij je vader of moeder.

Thuiswonen met dementie

Nu is het duidelijk dat je vader of moeder dementie heeft. De veranderingen herken je sneller en ze worden steeds een beetje erger. Je leert beter hoe je ermee om kunt gaan, ook al is het soms nog best moeilijk. Nu weet je wel waardoor het komt en dat het niet jouw schuld is.

Iedereen helpt mee

Je gezonde ouder kan niet alles alleen doen. En je vader of moeder met dementie heeft wel steeds meer hulp en begeleiding nodig. Steeds meer vreemde mensen zullen thuis rondlopen. In het begin misschien meer familie, buren en vrienden. Later komen mensen van de thuiszorg om te helpen. Daar moet je misschien wel even aan wennen.

Als kind kun jij af en toe ook iets doen. Dat hoeft echt niet altijd of de hele dag door. En het hoeft ook niet zwaar of ingewikkeld te zijn. Soms is het genoeg om samen boodschappen te doen. Soms is het genoeg als jij even de afwasmachine vult.

Samen met je gezonde vader of moeder en je broers en zussen kunnen jullie taken in huis verdelen. Op deze manier helpt iedereen mee en vormen jullie steeds meer een team. Een team dat samen leeft met de ziekte.

Als het thuis niet meer gaat

Bijna bij iedereen met dementie komt het moment dat het thuis niet meer goed gaat. Bij jouw vader of moeder kan dat moment ook komen. De zorg die je zieke ouder nodig heeft, kunnen jullie thuis niet meer geven. Het wordt te zwaar voor jullie. Dat kan bijvoorbeeld omdat je vader of moeder vaker valt of de plas niet meer op kan houden. Misschien heeft je vader of moeder hulp nodig bij het eten en drinken.

Het kan ook zijn dat het thuis niet meer gaat omdat het gedrag heel erg is veranderd. Zo erg dat je vader of moeder geen moment meer alleen kan zijn. Of steeds zo boos wordt dat het thuis nooit meer echt gezellig is.

Voor niemand is dit fijn. Iedereen doet zijn best, maar het gaat gewoon niet meer.

Ook al is het nodig, het verhuizen van je vader of moeder is niet leuk. Je wordt er misschien verdrietig van, maar je kunt je ook opgelucht voelen. Het betekent in ieder geval niet dat het zorgen voor je zieke vader of moeder is mislukt. Iedereen heeft zijn of haar best gedaan. Niemand hoeft zich schuldig te voelen.

Geen zin om op bezoek te gaan

Woont je vader of moeder in een verpleeghuis, dan kun je best weleens geen zin hebben om daarheen te gaan. Waarom je dat niet wil, is niet zo belangrijk. Wat wel belangrijk is, is dat je je zieke ouder niet vergeet. Wat daarbij kan helpen, zijn herinneringen. Leuke, lieve, vrolijke en mooie herinneringen die jij kunt bewaren. Hoe je die herinneringen maakt, mag je helemaal zelf weten.

Lees bijvoorbeeld hier hoe Kyan (10 jaar) dat gedaan heeft.

Als je vader of moeder doodgaat

Eigenlijk wil niemand het hier over hebben, maar doodgaan hoort ook bij dementie. Je vader of moeder gaat dood door de ziekte dementie. Het kan ook zo zijn dat er een andere ziekte bij komt waardoor het allemaal te veel wordt. Dit kan gebeuren als je vader of moeder al lang ziek is en erg zwak is geworden.

Hoe dan ook ben jij te jong om je vader of moeder te verliezen. Het is niet normaal dat jij dit nu al mee moet maken. Wat wel normaal is, is dat je je bang, boos en verdrietig en soms misschien heel alleen voelt.

Alles wat je voelt en denkt mag er zijn. Je hoeft je nergens voor te schamen. Hopelijk heb je veel lieve familie en vrienden om je heen. Praat veel over je vader of moeder en vertel iedereen over de herinneringen die jij bewaart.

Soms heb je behoefte aan iemand die er helemaal alleen voor jou is. Dat mag je gerust hardop zeggen tegen je juf of meester, de huisarts of je ouder die er nog is. Zij kunnen iemand voor jou zoeken.

Heb jij herinneringen? Wil je ze delen?

Als jij jouw herinneringen mailt, dan plaats ik deze misschien wel op de website.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.