Diagnose en behandeling van dementie

Hoe weet je nu zeker dat je vader of moeder dementie heeft? En is er dan helemaal geen behandeling? Mijn antwoorden lees je hier.

Zeker weten dat het dementie is

Om te weten wat er met je vader of moeder aan de hand is, is veel onderzoek nodig geweest. Omdat je vader of moeder jong is, is dit waarschijnlijk gebeurd in een speciaal centrum. Bijvoorbeeld het Alzheimercentrum Amsterdam. Daar werken allemaal specialisten op het gebied van dementie.

Scans en andere onderzoeken

Je ouders zijn een hele dag in het Alzheimercentrum geweest voor alle onderzoeken. Er zijn testen gedaan en scans gemaakt om de hersenen goed te kunnen zien. Het bloed is onderzocht en je ouders hebben gesprekken gehad. Best een zware dag voor je ouders.

Soms kunnen artsen op hersenscans zien dat het dementie is. Vaak is het nog niet goed te zien of niet helemaal zeker. Wat de specialisten dan doen, is alle onderzoeken met elkaar vergelijken. Ze kijken dan ook of het echt niet iets anders kan zijn. En zo weten ze zeker dat het dementie is.

Behandeling dementie

Het is verdrietig om te horen, maar je vader of moeder kan niet beter worden.

Over de hele wereld wordt heel veel onderzoek gedaan naar dementie. Hersenen zijn het meest ingewikkelde deel van de mens. Het onderzoek is daardoor ook ingewikkeld. Maar, we weten steeds een beetje meer. Ooit wordt een middel gevonden om dementie te stoppen!

Gelukkig zijn er wel dingen die helpen om te leven met de ziekte.

Pillen slikken

Voor sommige dingen kan je vader of moeder pillen slikken. Voor slecht slapen, bijvoorbeeld. Maar ook om rustiger te worden, niet zo boos te zijn of verdrietig. Die pillen mag je vader of moeder niet zomaar nemen. Een arts moet dat heel goed begeleiden.

Er zijn ook pillen die de ziekte een beetje tegenhouden. Echt maar een klein beetje en het helpt niet bij iedereen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je vader of moeder zich iets beter kan concentreren. Maar het is nooit meer helemaal zoals het was.

Beste medicijn is gezond blijven

Het beste bij dementie is gezond en fit blijven. Gezond eten en drinken, en blijven bewegen. Iedere dag zeker een uur naar buiten, dat is goed. Je vader of moeder kan daardoor beter slapen, is minder onrustig en vaak ook minder boos of verdrietig.

Jij kunt je vader of moeder helpen om fit te blijven. Prima als je vader of moeder je ophaalt van school. Dat is niet iets om je voor te schamen. Dan lopen of fietsen jullie samen naar huis. Je kunt ook samen boodschappen doen of de hond uitlaten. En als het lukt, kun je samen nog een potje tennissen of voetballen. Al is het maar een potje van 10 minuten.

Doe jij ook iets waarmee jij jouw vader of moeder helpt om fit te blijven?

Is deze uitleg duidelijk? Als je nog vragen hebt, stuur mij dan gerust een mailtje.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.