Veranderingen in jullie gezin

Er verandert van alles binnen jullie gezin. Hierdoor lijkt het alsof de puzzel die jullie zijn, niet meer goed in elkaar past.

De puzzel van jullie gezin

Jullie gezin kun je zien als een puzzel. Iedereen in het gezin is zijn of haar eigen puzzelstukje. Jij bent ook zo’n puzzelstukje. Je zieke vader of moeder ook. Als het puzzelstukje van je vader of moeder verandert door dementie, klopt de puzzel niet meer. Het puzzelstukje dat is veranderd, kan niet worden vervangen. En dus moeten de andere puzzelstukjes zich aanpassen.

De puzzel opnieuw leggen

Dat aanpassen is niet makkelijk. Het is logisch dat je soms in de war bent, niet weet wat je voelt of gewoon boos bent. Iedereen in jullie gezin moet zich aanpassen, zelfs je opa en oma. Voor jou kan het betekenen dat je thuis meer taken moet doen. Meer dan andere kinderen van jouw leeftijd. Misschien moet je iets vaker helpen met opruimen en schoonmaken. Misschien moet je een keer samen met je zieke ouder boodschappen doen. Het is belangrijk dat die taken niet te zwaar voor je zijn. Je bent nog jong en je wilt ook gewoon na school af kunnen spreken met vrienden.

Alles verandert dus. Het wordt thuis een andere puzzel. Maar ook al is de puzzel anders, je vader of moeder blijft een stukje van die puzzel. Jij kunt nooit dat puzzelstukje worden, en dat is ook niet nodig. Samen, met het hele gezin, leven jullie met de ziekte.

Samenwerken helpt

Samenwerken is de beste manier om de puzzel weer te maken. Samenwerken moet, want je gezonde vader of moeder kan het echt niet alleen. Het is niet erg dat je af en toe iets extra’s moet doen. Iedereen doet iets extra’s. Het is wel belangrijk dat wat je doet past bij jou en jouw leeftijd.

Je wilt gewoon normaal zijn

Prima, al die veranderingen, maar je wilt ook gewoon normaal zijn. En dat is terecht. Als je vindt dat dit lastig is, probeer dan te praten over wat je voelt en denkt. Over de zorgen die jij je maakt. Praat met je familie en vrienden. Je kunt ook praten met je juf of meester, of iemand anders waar jij je veilig bij voelt. Ze zijn er voor je en kunnen je helpen om gewoon jij te zijn.

Zo kun jij thuis helpen

  • Helpen bij dagelijkse taken
    Denk bijvoorbeeld aan tafeldekken, afruimen, de vaatwasser in- of uitladen en je eigen kamer opruimen.

  • Samen gezellige dingen doen
    Spelletjes doen, tv of foto’s kijken, playlist maken op Spotify, groenten snijden voor het eten, samen de hond (van de buren) uitlaten of iets knutselen.

  • Zelf leuke dingen doen
    Jezelf vermaken helpt heel erg. Niet alleen gamen, maar ook sporten en met vrienden afspreken is fijn. Blijf sporten, ook al kan je ouder je even niet brengen en aanmoedigen.

Trots op jullie gezin

Door samen te werken kunnen jullie als gezin de puzzel weer passend maken. Samen kunnen jullie leven met dementie. En dat is iets waar je best trots op mag zijn!

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.