Hoe is het voor jou?
Je vader of moeder is ziek. Dat is voor hem of haar heel moeilijk, maar ook voor jou. Wat doet dementie met jou? Daarover lees je hier meer.
Allemaal emoties en gevoelens
Wat je voelt en wat er gebeurt in jouw lijf is van jou en het is allemaal oké. Misschien ben je verdrietig, bang, boos of juist blij. Of je wilt heel hard wegrennen, schelden, tegen een deur trappen of alleen maar huilen. Het kan ook zijn dat je helemaal niets voelt of dat je niet weet wat je voelt.
Soms zijn gevoelens niet zo duidelijk. Niet iedereen huilt bij verdriet. Pijn in je buik, niet willen eten, hoofdpijn of misselijk zijn. Ook dat kunnen emoties zijn.
Alles mag er zijn. Je hoeft je niet schuldig te voelen of te denken dat je het niet goed doet.
Iedereen voelt iets anders, ook je broers en zussen. Wat zij voelen en vinden is van hen en oké. Je hoeft dat niet met jouw gevoelens te vergelijken.
Het is wel belangrijk dat jij een paar dingen onthoudt:
Jij bent belangrijk en hebt recht op aandacht
Het is niet jouw schuld dat je vader of moeder ziek is
Alles wat je voelt is normaal en mag er zijn
Flink zijn en enorm je best doen lossen niets op
Emoties zijn belangrijk, verstop ze niet
Vrienden worden met wat je voelt
Je kent ze wel, de emoji’s op je telefoon: boos, verdrietig, blij. Er zijn er heel veel. Misschien heb je emoji’s die je steeds weer gebruikt. Kijk maar eens op je telefoon. Welke emoties je ook hebt en hoe naar en heftig ook, ze horen erbij.
Soms heb je flink genoeg van al die emoties. Toch is het goed dat ze er zijn. Ze kunnen je namelijk iets vertellen. Ik geef je wat voorbeelden.
Als je boos bent betekent dit dat je bijvoorbeeld ergens flink genoeg van hebt. Boosheid helpt jou om op te komen voor jezelf.
Als je verdrietig bent, vertellen je tranen je dat je troost nodig hebt. Even vastgehouden worden helpt om te leren accepteren dat het thuis allemaal verandert.
Als je bezorgd bent, vertellen al die gedachten dat je het liefst zou willen toveren.
Als je blij bent, vertelt je lach dat het goed is zoals het is. Je maakt je nu geen zorgen.
Wil je niet luisteren naar wat je voelt? Wil je wat je voelt het liefst zover wegstoppen dat het nooit meer terugkomt? Denk dan eens aan een bal die je probeert onder water te duwen. Die bal komt steeds weer omhoog. En zo werkt het ook met wat je voelt.
Het is dus veel slimmer om vrienden te worden met wat je voelt.
Maar hoe word je vrienden met wat je voelt?
Dat kan bijvoorbeeld door:
Praten met iemand die je vertrouwt
Ook al is het moeilijk om uit te leggen wat je voelt, praat erover. Bijvoorbeeld met je gezonde vader of moeder. Hij of zij kan je helpen om te begrijpen wat je emoties je willen vertellen. Dat je boosheid misschien betekent dat je even alle aandacht wilt. Die heb je namelijk nodig. En je hebt er recht op.
Sporten, muziek maken of creatief bezig zijn
Emoties willen nog weleens in je lijf blijven zitten. Daar kun je ze laten, maar je kunt ze ook loslaten door flink te sporten. Muziek maken werkt ook goed. En als je creatief bent, kun je daar ook veel emoties in kwijt. De stofjes die hierdoor loskomen in je lijf, geven je een blijer gevoel. En de spanning in je lijf verdwijnt.
Met wie kun jij goed praten? En wat vind jij fijn om te doen als je boos of verdrietig bent?
Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.